Μαζί
Το θέμα του περιβάλλοντος είναι τόσο επίκαιρο που ακόμα κι ομαδικές εργασίες θα κάνουμε για να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Αλλού είναι νομίζω το πρόβλημα. Στον εγκέφαλό μας. Και στην πάρτη μας.
Όλα είναι στο μυαλό
Υπάρχουν άπειρες οργανώσεις, έχουν γίνει ατελείωτες συζητήσεις σε συνέδρια και διαδηλώσεις.
Πιέσεις έχουν ασκηθεί σε κυβερνήσεις, γίνονται ενημερώσεις σε σχολεία,φυλλάδια, ιστοσελίδες.
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ρίξει μια ματιά στα links παρακάτω.
Αυτό που είναι υπέρ αρκετό είναι αυτό που λέμε ελληνιστί personal involvement.
Αν δεν βαρεθώ να μαζέψω τον πάκο εφημερίδων,αν δεν καταναλώνω τενεκεδάκια και πλαστικά μπουκάλια, αν δεν αφήνω το νερό να τρέχει θαρρείς κι οι αποταμιευτήρες νερού είναι κληρονομιά που πρέπει να σπαταλήσω.
Και κυρίως, όταν ξέρω ότι το περιβάλλον είναι το σπίτι μου. Κι ότι σπίτι μου είναι κι ο δρόμος απέξω, όχι μόνο το διαμέρισμά μου. Και να μην περιμένω από το κράτος να καθαρίζει ότι είναι έξω από το πεδίο κατοχής μου. Και να ψηφίζω άτομα που ξέρω πως αγαπούν συνειδητά το περιβάλλον. Και να διαμαρτύρομαι σαν να ήταν το σπίτι μου, όταν βλέπω να γίνονται ασχήμιες σε αυτό.
Αλλά μαζί είναι διαφορετικά. Είναι πιο δυνατά. Κι ουσιαστικά.
Καλό αγώνα. Από σήμερα. Δεν είναι ακόμα αργά.
http://www.efpolis.gr
http://www.oikologio.gr
http://www.greenpeace.org
Π.
This entry was posted on Δευτέρα, Οκτωβρίου 15, 2007
You can follow any responses to this entry through
the RSS 2.0 feed.
You can leave a response,
or trackback from your own site.
5 σχόλια:
Ακριβώς αυτό είναι το νόημα. Το ξαναλέω ότι χαίρομαι που είμαστε πολλοί.
Ήρθε η ώρα να δράσουμε, να περάσουμε από τα ευχολόγια στην πράξη. Είναι μόνο η αρχή.
Δεν έχεις άδικο αλλά για παράδειγμα το τεράστιο μέρος των εκπομπών CO2 δεν προέρχονται από τα αυτοκίνητα ή από ενέργειες κάθε ενός από εμάς αλλά από τη βιομηχανοποίηση της εκτροφής ζώων και από τη βαριά βιομηχανία, όπου έχουμε ατελείς καύσεις.
Όσο οικολογικά συνειδητοποιημένοι και να είμαστε και όσο και να ανακυκλώνουμε κτλ αν δεν ασκηθεί πίεση για λήψη πολιτικών πρωτοβουλιών και περιορισμό των ρυπογόνων βιομηχανιών, ότι και να λέμε, ότι και να κάνουμε είναι σαν σταγόνα στον ωκεανό.
Ελπίζω αυτό που λέω να μην εκληφθεί λάθος.Πολύ σωστή η ενεργοποίηση των πολιτών και η ενημέρωση και διεκδίκηση αλλά στη χημεία περιβάλλοντος οι καλές προθέσεις δεν μειώνουν τις ρυπογόνες ενώσεις.
Βιομηχανοποίηση εκτροφής ζώων ακούω και ότι δεν μπορούμε να δράσουμε. Φυσικά και μπορούμε. Ηχηρά μάλιστα. Αρκεί να στρέψουμε τις διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες. Ομοίως και για τις βιομηχανίες. Ξέρεις κάποια που ρυπαίνει, γενικά που προκαλεί προβλήματα; Μην ξαναγοράσεις. Η δύναμη είναι στα χέρια μας, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε και να το πράξουμε. Δεν είναι σταγόνα στον ωκεανό. Σκέψου το.
Δεν είπα ότι δεν μπορούμε να δράσουμε αλλά ότι πρέπει να κατευθυνθεί προς αλλη κατεύθυνση η ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών.Ωραία είναι να σκεφτόμαστε ρομαντικά και εγώ μαζί σου αλλά για να λυθεί ένα πρόβλημα με τόσες πολλές παραμέτρους, με ενέργειες όπως το μποϋκοτάζ από ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού της γης απλά δεν αρκεί ούτε είναι εφικτό μακροχρόνια ή αποτελεσματικό.
Συχνά θέματα που κατατάσσονται ως μικρής περιβαλλοντικής απειλής από ειδικούς αντιμετωπίζονται ως υψηλού ρίσκου από το κοινό.π.χ η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών,oι εκπομπές από οχήματα ενώ από την άλλη είναι άγνωστες οι έννοιες όπως βενζολικοί καρκινογόνοι ρύποι,μικροσωματιδιακή ύλη, θόρυβος, το σύνδρομο του άρρωστου σπιτιού κτλ.Τα ΜΜΕ κάνουν τη δουλειά τους (και συχνά ως αρμόδιοι και αυθεντίες εντοπίζουν λάθος αίτια και ενέργειες) αλλά η επιστήμη έχει ήδη εντοπίσει τους κινδύνους και υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία πάνω στο risk assesment με επιδημιολογικές προεκτάσεις και πιθανή αντιμετώπιση ρύπων.Το πρόβλημα είναι η πολιτική πρωτοβουλία (εμείς τους ψηφίζουμε) και η έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης.
ΥΓ.
Enteric Fermentation in Domesticated Animals είναι η λέξη κλειδί ή greenhouse gases emissions by domesticated animals.
To 2005 οι εκπομπές μεθανίου από οικόσιτα ζώα (αγελάδες κτλ) στις ΗΠΑ ήταν 110 μετρικοί τόνοι.
Η αλήθεια είαι ότι η βιομηχανοποίηση της κτηνοτροφίας μπορεί να συμβάλλει σε μεγαλύτερο βαθμό (γύρω στο 20%) από όσο νομίζουμε στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όπως το μεθάνιο και σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο από τις εκπομπές οχημάτων.
Ωραία σελίδα…http://www.eia.doe.gov/
Ξεκίνα από αυτά που μπορείς να κάνεις άμεσα. Τα μικρά και καθημερινά. Ας κάνουμε πρώτα όλοι αυτά και έπειτα προχωράμε για τα μεγάλα και περισσότερο μακρινά. Ένα-ένα τα βήματα.
Δημοσίευση σχολίου