Ή αλλιώτικα πρόταση για τις σκοτεινές αίθουσες.
Την ταινία μού την είχε συστήσει ένας καρδιακός φίλος από το Παρίσι, ο Mike.
Έτσι όταν βγήκε στις αίθουσες (την εξής μία στη Σταδίου) πήρα την παρέα μου και πήγα να επιβεβαιώσω τις καλές κριτικές. Θρονιαστήκαμε στις αναπαυτικές θέσεις του ΑΤΤΙΚΟΝ και περιμέναμε να απολαύσουμε την ταινία μαζί με πολύ κόσμο (για βραδάκι Παρασκευής, σε σινεφίλ ταινία).
Η ζωή της σκηνοθέτιδας και σεναριογράφου Marjane Satrapi διαδραματίζεται μέσα από ασπρόμαυρο κόμικ. Το πέρασμα από το Σάχη στην Ισλαμική Δημοκρατία, τα παιδικά χρόνια δίπλα σε αντικομφορμιστές αριστερούς συγγενείς και φιλελεύθερους με δυτικές επιρροές γονείς( πώς αλλιώς η μικρά κορασίς πηγαίνει σε γαλλικό σχολείο στη Τεχεράνη).
Κι έπειτα η εφηβεία, το πέρασμα στη Βιέννη με το σαρωτικό πέρασμα της Punk,ξανά πίσω για λίγο, μέχρι την επιστροφή στη Γαλλία και το Παρίσι.
Ενδιάμεσες στάσεις σε κινήματα, ιδεολογίες, προσωπικές ενδοσκοπήσεις, η ζωή μιας γυναίκας μετά τα 80's. Μελαγχολία, γέλιο, καυστικά σχόλια, ρομαντισμός μπλέκονται πίσω από τις σκιές της Satrapi.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε και στην κριτική των μαζών που άνετα δίνουν στην ταινία 4/5 αλλά και στο teaser παρακάτω.
Τις φωνές τους δανείζουν οι Catherine Deneuve,Chiara Mastroianni, Danielle Darrieux.
Αγαπημένος χαρακτήρας η φιγούρα της γιαγιάς που είναι η τυπική έξω καρδιά (με μαντήλα ναι) και πετάει απίστευτες ατάκες όπως:
''Ο φόβος σπέρνει νηνεμίες και μας κάνει να πέφτουμε σε βαθύ ύπνο''
Ή το άλλο που ψιθυρίζει, καθώς βγάζει το στηθόδεσμό της γεμάτο από γιασεμιά.
''Ο πρώτος γάμος είναι απλά εξάσκηση για τον επόμενο''
Κι αγαπημένη σκηνή το all time classic: Punk is not ded! Yeahhhh!!!

Αφαιρέστε τις μαντήλες που θέλουν τις απόψεις μας να περιορίζονται σε συγκεκριμένες αντιλήψεις για το Ιράν και καταλάβετε τις αίθουσες.
Πριν κάνει κατάληψη ο Sarko και ο άσπονδος φίλος του '-)

Π.