Jeanne D' Ark της Κολομβίας. Έτσι αποκαλούν την Ίνγκριντ Μπεντανκούρ τα γαλλικά ΜΜΕ μέσα στη φρενίτιδά τους για την απελευθέρωσή της. Σε όποια γαλλική εφημερίδα κι αν βάλεις το όνομα της Μπετανκούρ, τα αποτελέσματα που σου βγάζει είναι υπέρ το δέον πολλά. Κι όχι άδικα.
Η απελευθέρωσή της έγινε σημαία, όχι μόνο πολιτικών κινήσεων, αλλά και μια σειράς Γάλλων πολιτικών που έβλεπαν, όχι άδικα, την υπόθεσή της μια ιστορία συγκινητική, εκπαιδευτική, δημοφιλής και με μια λέξη ανθρωπιστική, όπως αναφέρει ο Le Figaro.
Γεννημένη στην Κολομβία, αναθρεμμένη με τη γαλλική παιδεία, δήλωσε από νωρίς την πρόθεσή της για την πολιτική. Με δυο υπηκοότητες (τη γαλλική την απέκτησε ύστερα από το γάμο της με Γάλλο διπλωμάτη), η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε το 1994, οπότε και εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στηνπροεκλογική της εκστρατεία κάνει σημαία τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και μάλιστα μοιράζει προφυλακτικά με το σύνθημα «Η διαφθορά είναι το έιτζ της κοινωνίας μας και ως εκ τούτου οφείλουμε να προστατευτούμε». (Έπρεπε να τα μοιράζει εδώ εκείνη την εποχή...)
Παράλληλα δημιουργεί την οργάνωση "Πράσινο Οξυγόνο" και γίνεται η κατ' εξοχήν πολέμιος κατά της διαφθοράς και των μεγαλεμπόρων ναρκωτικών. Στο στόχαστρό της βρίσκεται και η οργάνωση FARC, ασκώντας κριτική στο μαρξιστικό κίνημα τους(Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας). Αποτέλεσμα αυτού, όταν το Φεβρουάριο του 2002, εν μέσω της προεκλογικής διεκδίκησης της προεδρίας της Κολομβίας, συλλαμβάνεται όμηρος της οργάνωσης και κρατείται σε άθλιες συνθήκες στη ζούγκλα. Με την απελευθέρωσή της στις 2 Ιουλίου, μετά από επιτυχή επιχείρηση του στρατού της Κολομβίας, η Ίνγκριντ στην αρχέγονη σούπα του σύμπαντος ήταν μια λάμψη ελπίδας.(Le Figaro).
Τα υπόλοιπα της απελευθέρωσης καλύφθηκαν εκτενώς από τα διεθνή ΜΜΕ. Η υποδοχή από το Γάλλο Πρόεδρο και οι εγκάρδιες αγκαλιές, οι ασπασμοί με τα παιδιά της, οι δηλώσεις της για τη Γαλλία, τη δεύτερη πατρίδα της.
Δεν ξέρω αν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τους ανθρώπους. Όλοι μας κάνουμε λάθη. Δεν θυμάμαι όμως και πολλούς πολιτικούς την σήμερον να μάχονται τόσο ανοιχτά κατά της διαφθοράς.
Έναντι σχολίου. Για τα μαύρα ταμεία. Για τη SIEMENS. Για τις αρπαχτές. Για τη λαμογιά και την αδιαντροπιά. Προτιμώ να ακούω για τον αγώνα της, παρά για το βοθροειδή κοχλασμό χρημάτων στη δική μου χώρα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
Le Monde
Le Figaro
Ειδικό αφιέρωμα στον Le Figaro

Και portfolio φωτογραφιών.