Προφανώς στην Ελλάδα ασχολούμαστε εδώ και μέρες με τρακτέρ. Και επιδοτήσεις.Και διάφορα άλλα, τραγελαφικά και μικρά (εξαιρώ την περίπτωση της κυρίας Κούνεβα για την οποία θα επανέλθω με ξεχωριστή ανάρτηση).
Συνειδητά λοιπόν το ενδιαφέρον μου προκαλεί αυτήν την εβδομάδα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Και για όσους δεν το γνώριζαν, το Νταβός ήταν παλιά θέρετρο αποθεραπείας εκείνων που έπασχαν από φυματίωση,ή όπως λέει η γιαγιά μου χτικιό. Πολλοί το εμφανίζουν ως σημαντικό γεγονός εν μέσω οικονομικής κρίσης. Όμως ποιοι συγκεντρώθηκαν εκεί αυτές τις μέρες; Ποιοι είναι εκείνοι που παραδέχονται ανοιχτά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ευαγγελίζονται την "ανάστασή" του;
Μεταξύ τους και ο κύριος Σόρος, γνωστός και στη Δανιμαρκία, με φανατικούς υποστηρικτές και αντιπάλους, ο οποίος κάλεσε τα κράτη να πάρουν θέση. Ο ίδιος άνθρωπος που ήταν κατά του κρατικού παρεμβατισμού και ευθαρσώς οδηγούσε τους ομοϊδεάτες του στην κατασπατάληση του παραγόμενου πλούτου. Και δεν είναι μόνο ο Σόρος. Απλά είναι η πιο προσφιλής μας εικόνα.Εικόνα κακέκτυπο όσων εδώ και δεκαετίες υποστήριζαν τη νεοφιλελεύθερη οικονομία,όχι για να λειτουργεί η αγορά προς όφελος των καταναλωτών και του κοινωνικού συνόλου, αλλά προς όφελος των ολίγων που νέμονται εξουσίες.Και ποιος θα τους πιστέψει τώρα που επιδιώκουν την ανάκαμψη;
Αλλά στο Νταβός εκτός των οικονομικών ζητημάτων, πάντοτε προέκυπταν και γεωπολιτικά ζητήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πολλοί αναλυτές το χαρακτήρισαν μικροπολιτική. Εν μέσω κρίσης στο βαθύ κράτος της Τουρκίας, του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει στη χώρα κι εν γένει για τη δημιουργία εντυπώσεων. Αλλά γιατί εμείς οι Ευρωπαίοι στηριζόμαστε πάντα στον Μακιαβέλι για να χαρακτηρίσουμε μια στάση; Το αποτέλεσμα είναι ότι δυο άνθρωποι εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους στο Ισραήλ. Ο Ούγκο Τσάβες που έκλεισε την πρεσβεία του Ισραήλ στη Βενεζουέλα και ο Ερντογάν που γύρισε την πλάτη του στο Νταβός.
Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση που μόνο στα λόγια είναι δίπλα στους Παλαιστινίους, κατ' ουσίαν χρηματοδότησε μια γενοκτονία ναζιστικού τύπου.Παρείχε βάσεις για το Ισραήλ,την ανθρωπιστική βοήθεια την απέστειλε στο Ισραήλ και όχι στα κατεχόμενα εδάφη της Γάζας, και καθόλη τη διάρκεια χάϊδευε τα αυτιά των πολιτικών του Ισραήλ,βοηθώντας στην ουσία στο πραξικόπημα ρίχνοντας την εκλεγμένη κυβέρνηση της Χαμάς. Είναι ο Ερντογάν τελικά που είναι γραφικός; Ο οποίος έχει κάθε λόγο να διαμαρτύρεται όταν στο Βόρειο Ιράκ και με τη χρηματοδότηση της Monsant,Ισραηλινοί εκπαιδεύουν Κούρδους αυτονομιστές(για τους αμφισβητίες υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες πρώην αξιωματικών του ισραηλινού στρατού). Αλλά ξέχασα εμείς είμεθα ως κράτος με τους Κούρδους.
Για το τέλος σας αφιερώνω το συγκρότημα που έχει κολλήσει στο shuffle τον τελευταίο μήνα, που όπως έγραψε και ο Μιχάλης θα μπορούσαν να γράψουν το soundrack του περασμένου Δεκέμβρη. Τους γνώρισα από τη συλλογή του KOSMOS936 όπου παρέα με την S.OConnor κατήγγειλαν την ενδοοικογενειακή βία, αλλά και από το La Haine του Μ.Kassovitz. Παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών από την Ινδία γράφουν κομμάτια με καταγγελτικό χαρακτήρα και dub διάθεση.