Είχα σκοπό να αναφερθώ στο θέμα νωρίτερα, αλλά η μετατόπιση του προβλήματος και η τεχνηέντως δημιουργία εντυπωσιασμών με πρόλαβε.
Στην οδό Σωκράτους,στο κεντρικότερο σημείο την πλατεία Ομονοίας, βρίσκεται το παλιό Εφετείο Αθηνών. Το κτίριο αποτελεί νόμιμη περιουσία του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα και συγκεκριμένα, του μέχρι πρότινος Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων. Παρέμεινε αναξιοποίητο για χρόνια (από τη μετεγκατάσταση του Εφετείου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας το 2001) και σήμερα στο εσωτερικό του έχουν βρει στέγη μετανάστες, κυρίως από βορειοαφρικανικές χώρες. Η πολυετής αδιαφορία ως προς την ορθολογική και χρειστή διαχείριση του κτιρίου οδήγησε σε εικόνες που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο.




Σε αυτό το σημείο να διευκρινήσω ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει ουσιαστικά αρμοδιότητα για το τι συμβαίνει στο κτίριο. Έχει όμως ευθύνη για τη μεταναστευτική πολιτική όσο αφορά το ιστορικό κέντρο που μετατρέπεται σε ξέφραγο αμπέλι. Όχι τόσο από τους ματανάστες, αλλά από το οργανωμένο εγκληματικό υπόβαθρο που κρύβεται καλά, αποκομίζοντας εκατομμύρια ευρώ. Για την κατάσταση στο κέντρο είχε αναφερθεί παλιότερα και ο Προκόπης Δούκας.

Μού κάνει εντύπωση που το Indymedia ασχολείται μόνο με τις κουκούλες των ναζιστικών ομάδων, στις συμπλοκές που έγιναν στις 9 Μαϊου στην περιοχή. Αλλά παλιά μου τέχνη κόσκινο. Βάζεις δυο αντικρουόμενες ομάδες να μαλώνουν, να κυνηγιούνται και να "πολεμούν", για να αποσπάσεις την προσοχή από το ουσιαστικό πρόβλημα. Το συγκεκριμένο και το γενικότερο.
Όσο αφορά το συγκεκριμένο, δηλαδή το τι μέλλει γενέσθαι στο συγκεκριμένο κτίριο, διαφωνώ με τη δημιουργία ξενώνα για μετανάστες. Το κτίριο δεν ανήκει ούτε στο Υπουργείο Εσωτερικών που είναι αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, ούτε στη Νομαρχία Αθηνών, ούτε στο Δήμο Αθηναίων. Ανήκει σε ασφαλισμένους του συγκεκριμένου ταμείου που κατέβαλλαν εισφορές, καθώς και στους εργοδότες τους. Η κακή διαχείριση βαρύνει τα διοικητικά συμβούλια τόσων ετών που απέρριπταν κατά συρροή προτάσεις αξιοποίησης και βελτιστοποίησής του με μακροχρόνιο όφελος τόσο για το ταμείο όσο και για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Τόσα χρόνια, τόσες συνεδριάσεις δίχως ουσιαστική διοίκηση, ξαφνικά ξύπνησαν κάποιοι και είδαν τι γίνεται. Κι αυτό γιατί το κτίριο έφτασε να κατοικείται από ανθρώπους και ποντίκια. Αναρωτιέμαι πόση ακόμα περιουσία του Έλληνα φορολογούμενου διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο. (δεν πιστεύω να πήγε το μυαλό κάποιου στα ομόλογα των Ταμείων)
Το κτίριο κατά την προσωπική μου άποψη θα έπρεπε να αξιοποιηθεί και συγκεκριμένα να υλοποιηθεί πρόταση που είχε γίνει και εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων για δημιουργία ξενοδοχείου.
Θα βρεθεί αντίλογος να πει, μα καλά διαλέγεις επιχειρηματική επένδυση, από κοινωνική πρόνοια και ανθρωπιστική προσέγγιση. Εξηγούμαι. Δεν καταλαβαίνω το ύφος όλων αυτών των οργανώσεων που είναι δίπλα στους μετανάστες. Για παράδειγμα, η οργάνωση Απελάστε το Ρατσισμό. Ωραία, ας πούμε πώς μένουν εκεί οι μετανάστες, γιατί ω του θαύματος, δεν έχουν άλλη στέγη. Γιατί, ω του θαύματος, είναι κατατρεγμένοι και πρέπει το ελληνικό κράτος να τούς παρέχει στέγη και φροντίδα. Τους μετανάστες. Τι υποκρισία. Δεν έχω δει ούτε μια οργάνωση να διαμαρτύρεται για το γείτονά της που πεινάει, που δεν έχει στέγη και κοιμάται σε χάρτινα κουτιά σε πλατείες και παγκάκια.
Δεν έχει σημασία αν είναι Έλληνας ή μετανάστης ο άστεγος. Αυτά τα ψευτοδιλήμματα είναι για να πορώνονται μερικοί και να τραβάνε σχοινιά, δεξιά και αριστερά. Αν οι συγκεκριμένοι μετανάστες θέλουν στέγη μπορούν την αποκτήσουν. Όπως τόσοι άλλοι μετανάστες που έχουν δημιουργήσει περιουσίες στον τόπο αυτό με τον ιδρώτα τους. Αδυνατώ να συλλάβω το έτσι θέλω του οποιουδήποτε να μπαίνει σε ξένη περιουσία και να την καταπατά, επικαλούμενος ανέχεια.
Όσο αναφορά το γενικότερο πρόβλημα, πέραν των πορωμένων εκατέρωθεν, η μεταναστευτική πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στα χέρια ανίδεων ψηφοθήρων που ασκούν μικροπολιτική.

Μόλις πριν λίγο είδα και το κάλεσμα για το ιστορικό κέντρο στο blog του Προκόπη. Αξίζει το ενδιαφέρον μας.

Περισσότερα θα βρείτε στα δημοσιεύματα στα παρακάτω links με διαφορετικές οπτικές:
Indymedia
Το Βήμα

Ελευθεροτυπία
Ελεύθερος Τύπος